Είμαστε όλοι τρομοκρατημένοι και είναι λογικό. Πολλοί από εμάς προσπαθούμε νυχθημερόν να απολυμαίνουμε τα πάντα με το φόβο μήπως σε κάποια επιφάνεια ζει ο κορωνοϊός. Η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, οπότε το να λαμβάνουμε σχολαστικά μέτρα υγιεινής είναι ένας πολύ σωστός τρόπος να προστατεύσουμε εμάς και τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Αρκεί βέβαια να μη φτάνουμε σε υπερβολές που υπονομεύουν την ψυχική μας υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι λογικό να αναρωτιόμαστε αν ο καθαρισμός χαλιών είναι απαραίτητος, ώστε να μην κολλήσουμε εμείς και τα παιδιά μας τον επικίνδυνο ιό. Τι ισχύει, λοιπόν; Θεωρείται το χαλί μια επιφάνεια, στην οποία ο COVID-19 μπορεί να βρει ένα ζεστό και ασφαλές καταφύγιο;

Απολύμανση από τον κορωνοϊό

Σε ποιες επιφάνειες ζει ο κορωνοϊός;

Ο κορωνοϊός ζει κυρίως σε σκληρές επιφάνειες, όπως το πλαστικό και το μέταλλο. Ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας, η διάρκεια ζωής του ιού, μέχρι να καταφέρει να βρει έναν ξενιστή, όπως τον άνθρωπο, διαφέρει από μερικά λεπτά μέχρι μερικές ώρες ή μέρες. Στις πλαστικές επιφάνειες, για παράδειγμα, μπορεί να επιβιώσει 3 μέρες, ενώ στο χαρτόνι περίπου 24 ώρες.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα ότι ο ιός αρέσκεται σε μαλακές και πορώδεις επιφάνειες, σε αντίθεση με τα βακτήρια. Έτσι, ενώ η μαλακή σύνθεση του χαλιού είναι ιδανικό καταφύγιο για διάφορους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και ακάρεα, θεωρείται ότι για τους ιούς είναι εχθρικό περιβάλλον. Όμως, κανείς δε μπορεί να πει με σιγουριά σε πόση ακριβώς ώρα πεθαίνει ένας ιός που καταλήγει στο χαλί. Μπορεί να είναι μερικά δευτερόλεπτα ή μερικά λεπτά. Πρόκειται για έναν εντελώς καινούριο ιό, για τον οποίο οι επιστήμονες έχουν πολλά πράγματα να μάθουν ακόμα.

Εξόντωση του COVID-19

Πότε είναι απαραίτητος ο καθαρισμός χαλιών και γιατί;

Πρακτικά, για να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό από το χαλί, θα πρέπει σε αυτό να βρίσκονται μολυσμένα σταγονίδια από κάποιον ασθενή. Για να βρεθούν αυτά τα σταγονίδια εκεί, θα πρέπει είτε κάποιος να έβηξε ή να φτερνίστηκε σε κοντινή απόσταση από το χαλί χωρίς να καλύψει το στόμα και τη μύτη του είτε να μεταφέρθηκαν τα σωματίδια από τα παπούτσια. Ύστερα, για να ολοκληρωθεί η αλυσίδα μετάδοσης, είναι απαραίτητο να έπιασε κάποιος το χαλί με τα χέρια και να τα έβαλε στο πρόσωπό του ή να ακούμπησε απευθείας το πρόσωπο στο χαλί.

Πρόκειται πράγματι για μια σχετικά απίθανη περίπτωση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ιός ζει για μικρό χρονικό διάστημα σε μια μαλακή επιφάνεια, όπως το χαλί, η μοκέτα ή η φλοκάτη. Ωστόσο, αν έχετε παιδιά μέσα στο σπίτι, τα οποία παίζουν πάνω στο χαλί για ώρα και αναπόφευκτα βάζουν τα χέρια τους στο στόμα, τότε καλό είναι να κάνετε έναν επαγγελματικό καθαρισμό στα χαλιά σας. Αυτός μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και έπειτα να φροντίσετε να μην πατάτε με τα παπούτσια πάνω στα χαλιά και κυρίως να μην αφήνετε να μπαίνουν στο σπίτι άτομα που πιθανώς είναι μολυσμένα από τον ιό.

Κορίτσι επάνω σε χαλί με ηλεκτρονική συσκευή

Σε κάθε περίπτωση, ο σωστός καθαρισμός χαλιών ενάντια σε όλα τα μικρόβια πρέπει να περιλαμβάνει υψηλές θερμοκρασίες, μιας και όλα τα μικρόβια σκοτώνονται εκτός του ανθρώπινου σώματος σε θερμοκρασία άνω των 60 βαθμών Κελσίου.

Τα Biotapitokatharistiria αναλαμβάνουν τον σωστό επαγγελματικό καθαρισμό και διαβεβαιώνουν την εξουδετέρωση του κορωνοϊού από τα χαλιά σας.

 

Επιστροφή