Ο καθαρισμός χαλιών μπορεί να γίνει είτε στο ταπητοκαθαριστήριο είτε στο σπίτι. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να πλύνουν το πολύτιμο χαλί τους στο μπαλκόνι, βρέχοντάς το με το λάστιχο και αφήνοντάς το να στεγνώσει κάτω από τον ήλιο. Οι περισσότεροι το κάνουν γιατί σκέφτονται δύο πράγματα που τους αποθαρρύνουν από το ταπητοκαθαριστήριο. Τη διαδικασία μεταφοράς και το κόστος. Ωστόσο, η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ απλή, αν κανονίσετε παραλαβή του χαλιού από το χώρο σας με ένα απλό ραντεβού. Όσο για το κόστος, αν αναλογιστείτε τη ζημιά που κάνετε στο χαλί σας, κάθε φορά που το πλένετε εσείς, τότε θα συμφωνήσετε ότι η μικρή δαπάνη του επαγγελματικού καθαρισμού είναι ασήμαντη μπροστά στα χρήματα που θα κληθείτε να δαπανήσετε, για να αντικαταστήσετε ένα κατεστραμμένο χαλί. Και αυτό θα συμβεί δυστυχώς πολύ γρήγορα, κάτι που θα συνειδητοποιήσετε διαβάζοντας την καταστροφή που ασυναίσθητα προκαλείτε στο χαλί σας, όταν το πλένετε μόνοι σας.

Λευκά παπούτσια και ηλεκτρική σκούπα επάνω σε μοκέτα

Διαβροχή με νερό

Φυσικά, χωρίς νερό πλύσιμο του χαλιού δε γίνεται. Το πρόβλημα είναι ότι το νερό δεν είναι πάντα λύση, μιας και τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να πλένονται με ξηρό καθαρισμό. Ακόμα, όμως, και αν έχετε ένα ανθεκτικό χαλί που μπορεί να βραχεί, γνωρίζετε ότι δεν αρκεί οποιοδήποτε νερό; Απαιτείται η χρήση ήπιου νερού χωρίς άλατα σε χλιαρή θερμοκρασία, για να μην αλλοιωθεί η σύνθεση του χαλιού και ξεκινήσει η διάβρωση των ινών του.

Υγρασία

Το στέγνωμα δεν αρκεί, για να απομακρυνθεί η υγρασία που τρυπώνει στην πλέξη του χαλιού. Βασικά, το στέγνωμα πρέπει να γίνεται, αφού πρώτα έχει φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα νερού μέσω της φυγοκέντρησης που εφαρμόζεται με τα μηχανήματα των ταπητοκαθαριστηρίων. Διαφορετικά, το χαλί θα παραμείνει βρεγμένο για πολλές ώρες, αν όχι μέρες, μέχρι να στεγνώσει, όμως εντωμεταξύ η υγρασία θα έχει κάνει την καταστροφική της δουλειά και θα έχει ήδη προσελκύσει εκατομμύρια μικρόβια.

Βαριά χημικά καθαριστικά

Τα απορρυπαντικά του εμπορίου είναι ό,τι χειρότερο για το χαλί σας. Μπορεί μετά αυτό να φαίνεται αστραφτερό, όμως αυτή η εικόνα καθαριότητας οφείλεται στο ότι τα καθαριστικά αυτά χρησιμοποιούν υψηλό pH, για να απομακρύνουν τους λεκέδες, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τα ρέλια και τα κρόσσια των χαλιών. Η φίνα υφή τους απαιτεί ήπια απορρυπαντικά, τα οποία είναι βιοδιασπώμενα και δεν αφήνουν υπολείμματα στο χαλί, αλλά φεύγουν με ένα απλό ξέβγαλμα.

Στέγνωμα

Ένα χαλί που δεν έχει υποστεί φυγοκέντριση, για να απομακρυνθεί η περίσσια υγρασία, είναι αδύνατον να στεγνώσει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο πέρα από το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο. Ωστόσο, το να αφήνετε το χαλί σας τόσες ώρες κάτω από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου σημαίνει ότι το εκθέτετε σε υψηλές θερμοκρασίες, για τις οποίες δεν είναι φτιαγμένο. Ο ήλιος μπορεί να κάνει τα χρώματά του να ξεθωριάσουν και να σκληρύνει τις ίνες του. Τα χαλιά πρέπει να στεγνώνουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους χωρίς καθόλου υγρασία αλλά και μακριά από τις ακτίνες του ηλίου.

Γυναίκα ξαπλωμένη έξω δίπλα σε μοκέτα στον ήλιο

Για να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο, με τον οποίο γίνεται ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών, διαβάστε εδώ.

Επιστροφή