Οι περισσότεροι καθαρίζουν και αποθηκεύουν τα χαλιά τους την άνοιξη, όταν τα ξεστρώνουν πριν πιάσουν οι μεγάλες ζέστες. Ωστόσο, μερικοί από εμάς το αμελούμε μέχρι εκεί που δεν παίρνει και καταλήγουμε να πρέπει να μαζέψουμε τα χαλιά τον Ιούλιο. Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, τότε θυμηθείτε ότι ο καθαρισμός χαλιών το καλοκαίρι κρύβει μερικές προκλήσεις και σημεία που χρειάζονται προσοχή, ώστε να μην δημιουργήσετε άθελά σας ζημιές στο αγαπημένο σας χαλί. Διαβάστε παρακάτω τι πρέπει να αποφύγετε όταν καθαρίζετε και φυλάσσετε τα χαλιά σας τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

φυλαξη χαλιων

Καθάρισμα στο μπαλκόνι

Αν πλένετε τα χαλιά σας στο μπαλκόνι ή σε κάποιον άλλο εξωτερικό χώρο, τότε καλό είναι προηγουμένως να έχετε πλύνει σχολαστικά το μέρος. Το καλοκαίρι, συγκεντρώνεται γύρη και μεγάλη ποσότητα σκόνης στην ατμόσφαιρα, οπότε απλώς θα κάνετε μια τρύπα στο νερό, αν πλύνετε τα χαλιά σας σε έναν χώρο, ο οποίος είναι βρόμικος.

 

Στέγνωμα

Μπορεί να νομίζετε ότι το στέγνωμα είναι η πιο εύκολη υπόθεση το καλοκαίρι, αφού το μόνο που αρκεί είναι να απλώσετε το χαλί σε κάποιο ηλιόλουστο σημείο και να το μαζέψετε μετά από λίγες ώρες. Αυτό είναι και το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται από όλους μας και βλάπτει σταδιακά τα χαλιά μας. Οι ακτίνες του ηλίου είναι ιδιαίτερα βλαβερές για τα χρώματά τους, ειδικά αν μιλάμε για μεταξωτά και γενικά χειροποίητα χαλιά. Από την άλλη, το να κρατήσετε το χαλί μέσα στο σπίτι και να το αποθηκεύσετε έστω και με ελάχιστη υγρασία είναι το χειρότερο που μπορείτε να του κάνετε. Οπότε πώς θα ξεφύγετε από αυτό το αδιέξοδο; Το ιδανικότερο είναι να αφήσετε το χαλί να στεγνώσει σε οριζόντια θέση σε κάποιο δωμάτιο με φυσικό φως, το οποίο αερίζεται καλά, χωρίς όμως να του πέφτουν απευθείας οι ακτίνες του ηλίου πάνω του.

Προσοχή στο σκώρο

 

Το στέγνωμα και ο καθαρισμός χαλιών πρέπει να ακολουθούνται από σχολαστική αποθήκευση με ειδική σακούλα και φύλαξη σε χώρο μακριά από την υγρασία. Ίσως, όμως, ξεχάσετε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, τον σκώρο, ο οποίος δεν αρέσκεται να θρέφεται μόνο με τα μάλλινα πουλόβερ μας. Γι’ αυτό, προσθέστε μέσα στη συσκευασία του χαλιού μερικά σακουλάκια με λεβάντα, που είναι το πλέον φυσικό υλικό για απώθηση του σκώρου χωρίς να αφήνει χημικά κατάλοιπα και λεκέδες στο χαλί.

 

Τα υπόγεια δεν είναι πάντα καλή ιδέα

Το κλασικότερο μέρος αποθήκευσης των χαλιών είναι κάποια αποθήκη στο υπόγειο, όπου υπάρχει άπλετος χώρος, όμως μήπως πρέπει να το ξανασκεφθείτε; Το καλοκαίρι σουλατσάρουν στην αποθήκη δεκάδες απωθητικά έντομα, ακόμα και ποντίκια μερικές φορές, όσο και αν προσπαθείτε να την έχετε καθαρή. Φυλάξτε εκεί το χαλί σας μόνο αν ξέρετε ότι είναι πράγματι ασφαλής και κλεισμένη από παντού χωρίς τρύπες για ανεπιθύμητους επισκέπτες.

Επιστροφή