Το πλύσιμο των χαλιών είναι προφανώς κάτι που ανησυχεί πολύ τους ιδιοκτήτες πολύτιμων χειροποίητων χαλιών, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα και ευπαθή και δεν επιτρέπεται να βραχούν. Από την άλλη, το να μην καθαριστούν τα χαλιά είναι πολύ περισσότερο προβληματικό, αφού η σκόνη, η άμμος, το χώμα και οι λεκέδες μπορεί να κάνουν εκτεταμένη ζημιά στην υφή τους και να τραυματίσουν τις ίνες τους. Εφόσον ο υγρός καθαρισμός χαλιών δεν αποτελεί επιλογή για ορισμένα είδη, τότε τη λύση δίνει ο ξηρός καθαρισμός που συνδυάζει όλα τα πλεονεκτήματα του υγρού χωρίς τα μειονεκτήματά του. Αν έχετε κι εσείς ένα χαλί που χρειάζεται ειδική μεταχείριση, τότε διαβάστε οπωσδήποτε παρακάτω!

καθαρισμος χαλιων

Ποια καθαριστικά χρησιμοποιούνται;

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία του ξηρού καθαρισμού τόσο από άποψη αποτελεσματικότητας όσο και προστασίας παίζουν τα καθαριστικά που χρησιμοποιούνται. Αυτά πρέπει να είναι βιοδιασπώμενα βιολογικά απορρυπαντικά που λειτουργούν ως σφουγγάρι, ρουφώντας τις ακαθαρσίες, τους λεκέδες και τη σκόνη με την ταυτόχρονη παγίδευση των ακάρεων και των λοιπών παρασίτων. Τα καθαριστικά αυτά δεν είναι φυσικά σε υγρή μορφή αλλά σε μορφή σκόνης.

Ποια είναι τα στάδια του καθαρισμού;

Το πρώτο στάδιο στον καθαρισμό χαλιών αυτού του είδους αποτελεί το τίναγμα του χαλιού με ειδικά συστήματα δόνησης που επιτρέπουν την απομάκρυνση των ξηρών φορτίων, όπως η σκόνη, η άμμος και οι τρίχες χωρίς χτυπήματα στο χαλί. Στη συνέχεια, απλώνεται πάνω στην επιφάνεια του χαλιού επαρκής ποσότητα του καθαριστικού, το οποίο αφήνεται να δράσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έπειτα, βουρτσίζονται απαλά με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό τα σημεία, τα οποία έχουν λεκέδες που επιμένουν. Το σύνολο της σκόνης, η οποία περιέχει το απορρυπαντικό αλλά και τη βρωμιά που παγιδεύτηκε και απομακρύνθηκε, αφαιρείται με ισχυρή ηλεκτρική σκούπα. Τελικά, δε μένουν κατάλοιπα πάνω στο χαλί, ενώ η απουσία διαβρωτικών μεθόδων, φυγοκέντρησης και στεγνώματος παρέχει εγγύηση ότι δεν θα χαλαρώσουν οι κόμποι του χαλιού, με την φροντίδα που πρέπει να έχουν πάντα τα χειροποίητα χαλιά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ξηρού καθαρισμού;

Ο ξηρός καθαρισμός χαλιών έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα που σίγουρα δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Καταρχάς, εφόσον δεν γίνεται διαβροχή, δεν απαιτείται στάδιο στεγνώματος, κάτι που καθιστά το χαλί άμεσα έτοιμο προς χρήση. Έτσι, αυτή η διαδικασία είναι κατάλληλη όχι μόνο για ευαίσθητα χαλιά αλλά για όλα τα χαλιά και τις λοιπές επιφάνειες, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν αμέσως, όπως για παράδειγμα σε επαγγελματικούς χώρους. Παράλληλα, με τον ξηρό καθαρισμό εξασφαλίζεται η σωστή μεταχείριση των ευπαθών χαλιών, η μακροζωία τους και η διατήρηση της φίνας σύνθεσής τους και των έντονων χρωμάτων τους, ενώ δεν μένουν υπολείμματα απορρυπαντικών πάνω στο χαλί. Έτσι, μετά το πέρας του καθαρισμού, έχετε ένα πεντακάθαρο χαλί χωρίς όμως αυτό να έχει κινδυνεύσει από το νερό και το στέγνωμα.

Επιστροφή