Η αποθήκευση και ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι είναι μια κλασική πρακτική για όσους δεν θέλουν να συνεργαστούν με κάποιο ταπητοκαθαριστήριο. Μόλις μπει η άνοιξη και πιάσουν οι πρώτες ζέστες, καθαρίζουμε τα χαλιά στο μπαλκόνι ή τον κήπο, τα τυλίγουμε με νάιλον σακούλα και τα φυλάσσουμε στο πατάρι ή την αποθήκη. Μπορεί να το κάνουμε εδώ και χρόνια και κατά πάσα πιθανότητα νομίζουμε ότι δεν κάνουμε τίποτα λάθος, όμως στην πραγματικότητα τα κάνουμε όλα λάθος. Αν σας ενδιαφέρουν τα χαλιά σας, αν θέλετε να κρατήσετε ανέπαφο αυτό το πολύτιμο αντικείμενο σε βάθος χρόνου και να το κληροδοτήσετε στις επόμενες γενιές, τότε διαβάστε οπωσδήποτε παρακάτω, για να μην κάνετε την επόμενη φορά αυτά τα λάθη που καταστρέφουν με απίστευτη ακρίβεια τα χαλιά σας!

Σκληρά απορρυπαντικά

Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι όσο πιο δυνατό χημικό έχει το καθαριστικό που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό χαλιών στο σπίτι τόσο το καλύτερο, αφού θα αφήσει τα χαλιά πεντακάθαρα. Η αλήθεια είναι ότι εκ πρώτης όψεως μπορεί έπειτα τα χαλιά να φαίνεται όντως ότι λάμπουν, όμως η φθορά που θα έχουν υποστεί στις ίνες θα είναι ανεπανόρθωτη και θα γίνει φανερή μετά από μερικά πλυσίματα. Το χαλί με τη ντελικάτη σύνθεσή του θέλει απαλά απορρυπαντικά που θα σέβονται τα χρώματα και την ύφανσή του.

Άφθονο νερό

Σίγουρα, χωρίς τρεχούμενο νερό το πλύσιμο χαλιών είναι αδύνατο και το νερό από μόνο του δεν είναι βλαβερό για το χαλί. Το πρόβλημα ξεκινάει με τα υπολείμματα υγρασίας που μένουν και λίγο λίγο αλλοιώνουν τις κλωστές και τα χρώματα. Αν δεν απομακρυνθεί εντελώς η υγρασία με ειδικό φυγοκεντρικό μηχάνημα, τότε το νερό θα αποδειχτεί ο χειρότερος εχθρός του χαλιού.

Στέγνωμα στον ήλιο

Μετά το πλύσιμο του χαλιού όλοι το αφήνουμε στον ήλιο, για να στεγνώσει εντελώς. Αν και αυτή η πρακτική εκ πρώτης όψεως δεν ακούγεται λάθος, αφού η υγρασία είναι καταστροφική, ο ήλιος είναι εξίσου καταστροφικός, ειδικά για τα σκούρα χαλιά. Δυστυχώς, μετά από μερικές φορές κάτω από το δυνατό ήλιο, τα χρώματα του χαλιού θα ξεβάψουν οριστικά.

Τύλιγμα χαλιού

Αφού καθαρίσουμε και στεγνώσουμε το χαλί, συνηθίζουμε είτε να το διπλώνουμε είτε να το τυλίγουμε σε ρολό και έπειτα να το προστατεύουμε με μια ειδική νάιλον σακούλα που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ. Το πρόβλημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο χαλάμε τα κρόσσια και το πέλος του χαλιού. Το να το διπλώνουμε είναι οπωσδήποτε εντελώς λάθος, αφού το τσάκισμα στην υφή είναι αναπόφευκτό, όμως και το τύλιγμα, όταν είναι πολύ σφιχτό ή πολύ χαλαρό, είναι επίσης κακό.

Αποθήκευση

Η αποθήκευση του χαλιού μέσα στη νάιλον σακούλα σε κάποιο πατάρι ή αποθήκη του δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Το νάιλον δεν αφήνει τους πόρους του χαλιού να αναπνεύσουν, ενώ η υγρασία του παταριού ή της αποθήκης για τόσους συνεχόμενους μήνες είναι ό,τι χειρότερο ειδικά για τα χειροποίητα χαλιά.

 

καθαρισμος χαλιων στο σπιτι

Το ιδανικότερο σενάριο για τα χαλιά μας είναι να πλένονται με εξελιγμένα απορρυπαντικά σε ειδικά μηχανήματα που μαζί με τους ρύπους απομακρύνουν και όλη την υγρασία και ύστερα να στεγνώνουν σε προστατευμένα περιβάλλοντα και να φυλάσσονται σε χώρους χωρίς ίχνος υγρασίας. Και για να είμαστε ειλικρινείς, όλες αυτές τις συνθήκες μόνο σε ένα ταπητοκαθαριστήριο μπορεί να τις βρει κανείς.

Επιστροφή