Όλοι αγαπάμε τα χαλιά μας. Γιατί ξέρουμε ότι σπίτι χωρίς χαλιά είναι ψυχρό, χωρίς θαλπωρή και ζεστασιά.

Όσο, όμως, κι αν θέλουμε τα χαλιά μέσα στο σπίτι μας, το σίγουρο είναι ότι ένα βρόμικο χαλί είναι σοβαρό πρόβλημα. Όχι μόνο δεν φαίνεται όμορφο, αλλά μπορεί να επηρεάσει την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας.

Στα χαλιά συγκεντρώνονται σκόνη και ακάρεα, τα οποία προκαλούν αλλεργίες, δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα. Γι’ αυτό, ο καθαρισμός χαλιών είναι κομβικής σημασίας, για να παραμείνετε υγιείς μέσα στο σπίτι και να τα χαρείτε με ασφάλεια.

Ανάλογα με το είδος τους, ο καθαρισμός είναι διαφορετικός, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις.

Ας δούμε παρακάτω τα είδη του καθαρισμού, τα οποία εφαρμόζονται σε ένα ταπητοκαθαριστήριο και ποιο είναι το κατάλληλο για το χαλί σας.

 

Υγρός καθαρισμός

 

Το πιο διαδεδομένο είδος είναι ο υγρός καθαρισμός χαλιών, κατά τον οποίο γίνεται διαβροχή με άφθονο νερό και εφαρμόζεται απορρυπαντικό για χαλιά. Το χαλί διαβρέχεται με νερό υπό πίεση, ώστε να απομακρυνθούν αποτελεσματικά σκόνη, λεκέδες και ακάρεα, ενώ το καθαριστικό εξασφαλίζει την απομάκρυνση και του πιο δύσκολου λεκέ.

Είναι ιδανικός για χαλιά μηχανής, τα οποία είναι ανθεκτικά και δεν φθείρονται από το νερό ή το χημικό απορρυπαντικό.

Η διαφορά του καθαρισμού αυτού στο ταπητοκαθαριστήριο σε σχέση με το σπίτι είναι ότι η διαβροχή γίνεται υπό μεγάλη πίεση, ώστε ο καθαρισμός να είναι αποδοτικός. Επιπλέον, το ξέβγαλμα γίνεται με φυγοκέντρηση, ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος νερού και σαπουνιού, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει στο σπίτι.

 

Ξηρός καθαρισμός

 

Στα μεταξωτά και τα χειροποίητα χαλιά είναι ασφαλής μόνο ο ξηρός καθαρισμός, αφού απαγορεύεται η επαφή τους με νερό.

Ο ξηρός καθαρισμός μπορεί να γίνει μόνο με επαγγελματικό εξοπλισμό, ώστε να απομακρυνθούν αποτελεσματικά η σκόνη, τα ακάρεα και οι ακαθαρσίες. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται ειδικό απορρυπαντικό σε μορφή αφρού, το οποίο δεσμεύει τη σκόνη και τη βρομιά. Ο αφρός παραμένει για λίγη ώρα στο χαλί και ύστερα απομακρύνεται με την ηλεκτρική σκούπα.

Και τα τρία είδη καθαρισμού μπορούν να γίνουν είτε στο ταπητοκαθαριστήριο είτε στο σπίτι. Στην πρώτη περίπτωση, γίνεται παραλαβή και παράδοση από τα οχήματά μας στον χώρο σας. Στη δεύτερη περίπτωση, έρχεται φορητό συνεργείο και με ειδικό εξοπλισμό ολοκληρώνει μέσα σε λίγες ώρες τον καθαρισμό με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

 

Βιολογικός καθαρισμός

 

Ο βιολογικός καθαρισμός χαλιών είναι, επίσης, καθαρισμός με διαβροχή. Η διαφορά του με τον συμβατικό καθαρισμό είναι ότι χρησιμοποιούνται οικολογικά, βιοδιασπώμενα καθαριστικά, τα οποία έχουν πολλά πλεονεκτήματα.

Καταρχάς, τα βιολογικά απορρυπαντικά ξεβγάζονται πολύ εύκολα και δεν αφήνουν κατάλοιπα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι ή κατοικίδια ζώα. Σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες, τα υπολείμματα απορρυπαντικών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες.

Επιπλέον, τα ήπια οικολογικά απορρυπαντικά είναι ιδανικά για πιο ευπαθή χαλιά. Ξεβγάζονται αμέσως, οπότε δεν απαιτούν έντονη διαβροχή νερού ούτε μεγάλη πίεση. Συνεπώς, ο βιολογικός καθαρισμός είναι ιδανικός για ευαίσθητα χαλιά, αλλά φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα χαλιά, αφού είναι εξίσου αποτελεσματικός.

Επιστροφή