Από τα χρόνια της αρχαιότητας ήταν γνωστή η τέχνη της ταπητουργίας. Ο αρχαιότερος γνωστός τάπητας είναι πιθανότατα ιρανικής προέλευσης και ανακαλύφθηκε στις ανασκαφές του Παζύρικ. Οι Έλληνες και γενικότερα οι λαοί της Μεσογείου θεωρούσαν τους τάπητες ως είδος πολυτελείας και το σπουδαιότερο κέντρο ταπητουργίας της εποχής εκείνης ήταν η Μίλητος.

 

xeiropoita-xalia-istoriaΣτην Ευρώπη η τέχνη αυτή έγινε γνωστή την εποχή των Σταυροφοριών.
Στην Ανατολή τα παλαιότερα δείγματα ταπητουργίας χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα και είναι διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα. Τα περσικά χαλιά όμως ήταν κυρίως  διακοσμημένα με άνθη και αργότερα με παραστάσεις ζώων και ανθρώπων.

Στην Ευρώπη, η τέχνη του χειροποίητου χαλιού αναπτύχθηκε αρχικά στην Ιταλία τον 15ο αιώνα και διαδόθηκε σταδιακά σε όλο το δυτικό κόσμο.  Σήμερα όλοι οι τάπητες χειρός κατασκευάζονται με ύφανση κόμβων και χαρακτηρίζονται ποιοτικά βάσει του πλήθους των σειρών κόμβων που υπάρχουν στο κάθε μέτρο του χαλιού και κυμαίνονται από 250 ως 450 ανά μέτρο.

Με τις σύγχρονες μεθόδους καθαρισμού χαλιών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, τα χειροποίητα χαλιά μπορούν να διατηρήσουν την ζωντάνια των χρωμάτων τους και να συνεχίζουν να ομορφαίνουν το χώρο μας για πολλά χρόνια.

Επιστροφή